taro | kolokazja
taro | kolokazja
zbieraj: bulwy i liście kolokazji. W naszych warunkach klimatycznych nie jest możliwa jej uprawa dla pożywnych korzeni. Jednak w kwietniu-maju możemy posadzić je do doniczki i uprawiać dla ozdobnych liści. Lubi dużo wody i wysokie temperatury.
smakuj: dwukrotnie gotowanych, obranych bulw i młodych liści. Ze względu na duże ilości szczawianów, taro musimy poddać obróbce termicznej dwa razy. Za pierwszy gotujemy je, a za drugim smażymy, pieczemy czy znów gotujemy, ale w świeżej wodzie. Przyrządza się je jak ziemniaki - na purée, frytki czy jako dodatek do zup. Młode liście zwane są kapustą karaibską, wykorzystuje się je do owijania gołąbków lub na ich bazie przygotowuje się karaibską zupę callaloo.
korzystaj: z witamin A, B, C, wapnia, fosforu i żelaza. Taro jest bogate w skrobię. Miąższ jest dosyć kleisty i może mieć najróżniejsze kolory, od białego przez żółty do prawie czarnego. Korzenie taro są wykorzystywane do robienia maści leczniczych na choroby skóry.