limonka
limonka | lima | limeta
zbieraj: limonki, które są pozbawione pleśni. Często rozwija się ona w miejscu, z którego wyrastał owoc. Te zielone cytrusy pochodzą z terenów o ciepłym i wilgotnym klimacie, a do tego mają cieńszą niż cytryna skórę. To powoduje, że limonki szybko się psują.
smakuj: sparzonej skórki i soku z limonki. Dzięki zalaniu owocu gorącą wodą pozbywamy się środków, którymi był pryskany. Dodatkowo, działanie to zmniejsza jej gorzkawy posmak. Skórkę ścieraj na ciasta, desery; soku dolej do napojów czy kremów, a z całych owoców rób dżemy, sorbety lub kiszonki.
korzystaj: z witaminy C, której posiada dwa razy więcej niż cytryna. Dlatego warto spożywać ją w czasie jesienno-zimowym, kiedy też jest na nią sezon. Z kwiatów, jak i owoców limonki, wytwarza się olejki eteryczne.