cytrusowe zioło - melisa | Ziołowy Ekspert
Słysząc “melisa”, myślimy “spokój”. Głównie jest kojarzona ze względu na swoje działanie kojące nerwy, ale to tylko jeden z wielu plusów tej pięknej rośliny. W naturze jej piękny zapach rozpościera się nad brzegami morza śródziemnego. Dzięki jej popularności, dziś każdy z nas może mieć ją w swoim domu.
Melisę możemy uprawiać w doniczce na parapecie czy w ogródku. Jest niewymagającą rośliną i szybko się rozkrzewia. Dlatego powinna rosnąć sama, bo może zagłuszyć inne rośliny. Jest rośliną miododajną, którą często odwiedzają zapylacze. Warto posadzić ją na skrawku wolnej ziemi.
Łacińska jak i grecka nazwa tej rośliny, wiele nam o niej mówi. Z łaciny mel oznacza miód, a greckie melissa - pszczołę. Podkreśla to jej wartość jako rośliny miododajnej. W języku polskim znajdziemy ją pod nazwą melisa cytrynowa, co zawdzięcza swojemu cytrusowemu smakowi.
Lekko kwaśne listki o zapachu cytryny, łagodnie wspomagają nasz organizm. Warto popijać napar z melisy po ciężkim, tłustym jedzeniu. Warto ją łączyć z tymiankiem, lawendą i miodem, taki napój pięknie pachnie, a do tego jest bardzo smaczny. Zaparzoną melisę możemy schłodzić i serwować z lodem oraz owocami, jako pyszną herbatę mrożoną. Świeże listki nadadzą pięknego zapachu lukrowi lub gdy ozdobimy nimi ciasto.
Melisa jest idealnym ziołem na późno zimowe wieczory. Z jednej strony pomoże w walce z niesprzyjającą dobremu samopoczuciu aurą, a z drugiej strony powoli przybliżyć ciepłe dni.