czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi: to roślina, której wszystkie części (korzenie, liście i kwiaty) są jadalne, jednak najsmaczniejsze są młode listki. Tak zwany czosnek psi jest objęty częściową ochroną, więc nie w każdej części Polski można go zbierać. Osoby posiadające ogród, mogą uprawiać czosnek niedźwiedzi z nasion lub cebulek. Toleruje półcień, ale nie znosi suszy i jest trudny w uprawie. Istnieje niewielka możliwość pomylenia go z liśćmi konwalii majowej, jednak liście czosnku po roztarciu w palcach roztaczają charakterystyczny zapach. Ta smaczna roślina nadaje wyjątkowego smaku wszelkim potrawom. Dzięki temu, że jest o wiele łagodniejszy w smaku od czosnku zwyczajnego, nadaje on charakterystycznego smaku ciastu na chleb, naleśniki czy focaccię. Użyty jako dodatek świetnie komponuje się z twarogiem, jajecznicą czy innymi warzywami. Jemy go na surowo lub po przetworzeniu. Czosnek niedźwiedzi jest naturalnym probiotykiem, pomagającym w lepszej przemianie materii i pobudzającym nasz organizm po zimowej przerwie. Nie pozostawia w buzi nieprzyjemnego zapachu, jednak dla wrażliwych osób poleca się używać go z koperkiem, który neutralizuje ten zapach.