forsycja
Forsycja: to jeden z pierwszych kwitnących wiosną krzewów. Kaskada żółtych kwiatów pojawia się jeszcze przed rozwinięciem liści. Forsycja rośnie na terenie całego kraju, głównie w miastach, gdzie jest sadzona na żywopłoty lub jako krzew ozdobny. Ma małe wymagania i może rosnąć praktycznie wszędzie, nie lubi stanowisk suchych. Przycina się ją dopiero po kwitnieniu, a nie jak większość krzewów - przed. Kwiaty forsycji są jadalne i można wykorzystać je w kuchni. Jemy je świeże, suszone i poddane obróbce. Kwiaty suszymy w ciemnym i suchym miejscu, jak najkrócej, tak by po ususzeniu nie straciły swojego żółtego koloru. Można wykorzystać je na nalewki, maceraty, napary i do koktajli. Zmiksowane kwiaty z owocami o jasnym miąższu, dają w efekcie jasnożółty, ożywczy napój. Świeże kwiaty dodajemy do ciasta naleśnikowego, omletów, sałatek czy posypujemy nimi gotowe dania. Forsycja jest rzadkim, ziołowym źródłem rutyny, dlatego po połączeniu jej z roślinami zawierającymi dużo witaminy C (np. rokitnikiem lub dziką różą) otrzymujemy naturalny rutinoscorbin. Wyciągi alkoholowe obniżają poziom cukru we krwi, działają uspokajająco i przeciwalergicznie. Kosmetyki zawierające kwiaty forsycji opóźniają procesy starzenia, dlatego poleca się mycie twarzy odwarem forsycjowym. Cięte gałęzie tej rośliny długo stoją w wodzie i mogą być ozdobą naszego domu. Zimą gdy nie znajdziemy za oknem kwiatów, możemy ścinać (już od grudnia) gałązki forsycji. Wstawiamy je do wody i zostawiamy w ciemnym oraz chłodnym miejscu. Gdy napęcznieją (około tygodnia), przestawiamy je w jasne i ciepłe miejsce, a po krótkim czasie zaczynają kwitnąć.