pieprzyca siewna | rzeżucha
Pieprzyca
siewna: znana jest wszystkim jako rzeżucha. Największą zaletą tej
rośliny jest to, ze możemy uprawiać ją w mieszkaniu przez cały rok, a w
ogrodzie od końca lutego do listopada. W domu wysiewamy jej drobne
nasiona na watę lub ręcznik papierowy, które przez cały czas powinny być
wilgotne. Po 5-7 dniach można już spożywać młode listki Jeżeli
uprawiany pieprzycę w gruncie, wysiewamy ją sukcesywnie
co 2 tygodnie w cienistym lub pół cienistym miejscu, inaczej zacznie
szybko uderzać w pędy kwiatostanowe. Rzeżuchę głównie używa się jako
dodatek do jaj, twarogów i serów, ale można z niej przygotować pesto,
pasty do smarowania, dodawać do zup czy koktajli. Pieprzyca siewna
zawiera dużo witaminy C (30mg/100g), B1, A i K oraz żelazo i siarkę. Jej
spożywanie ma działanie żółciopędne, pobudza przemianę materii i wzmaga
tworzenie się czerwonych krwinek. Dodanie ziela rzeżuchy do węgla
drzewnego aromatyzuje i podkręca smak pieczonych na nim dań.