chrzan
Chrzan: przywędrował do Polski z Europy Południowej i jest u nas
uprawiany od XII wieku. Możemy sadzić go w gruncie i donicach.
Rozmnażamy roślinę przez podział korzenia, który kroimy na kawałki
długości środkowego palca. Następnie w marcu umieszczamy go w ziemi. By
korzenie były proste i grube, warto umieścić w podłożu rurki drenarskie
(lub obcięte z góry i doły długie butelki), które wypełnia się ziemia i
kompostem, a następnie sadzi w nie kawałki chrzanu. Po kwitnieniu (maj-czerwiec)
możemy wykopywać chrzan w miarę zapotrzebowania, a wykonujemy cały
plon w październiku. Trzeba uważać, ponieważ jest bardzo żywotny i nie
wybrany z ziemi może stać się chwastem w naszym ogrodzie. Tarty chrzan
używamy na świeżo lub konserwujemy, inaczej szybko traci smak i aromat.
Jest bazą wielu sosów, surówek, marynat jednak można wykorzystywać go
jak inne warzywa korzeniowe, robić zupy kremy, czipsy czy dodawać do dań
jednogarnkowych. Korzenie chrzanu są bogate w witaminę C, potas, wapń i
żelazo. Ich spożywanie działa wykrztuśnie oraz moczopędnie, ułatwia
trawienie więc warto go dodawać do ciężkich dań. W kuchni bawarskiej
jada się chrzan z jabłkiem i octem, a w skandynawskiej ze śmietaną i
żurawiną.