gruszka

21:27

Gruszka: jest pierwszym z owoców, uprawianym przez człowieka. Dzięki temu istnieje kilka tysięcy odmian uprawnych tego owocu. Grusze zaczynają kwitnąć szybciej od jabłoni, dlatego są źrodłem cennego nektaru na początku wiosny, ale przez to są narażone na przymrozki. Większość odmian potrzebuje drugiego drzewa do zapylanie, dlatego kupując sadzonkę trzeba upewnić, czy będzie owocować rosnąc samotnie. Grusze można ciąć zarówno zimą (luty) jak i w lecie. Gruszki zbieramy zanim całkowicie dojrzeją, inaczej będą mączyste i suche. Sprawdzamy to obracając gruszkę w dłoni i jeżeli ogonek łątwo oddzieli się od gałęzi, można zacząć zbierać plony. Owoce przechowuje się nie owinięte, w suchym i chłodnym miejscu. By zabezpieczyć je przed gniciem, wystarczy zanurzyć ich szypułki w roztopionej parafinie. Jedna gruszka jest łatwym i natychmiastowym źródłem energii oraz potasu, który jet potrzebny do regulacji ciśnienia krwii. Suszone są wysokokaloryczne, ale zaiwerają błonnik i żelazo.

Obsługiwane przez usługę Blogger.