bazylia
OGRÓD:
Gdzie, kiedy i jak: Siejemy do doniczek lub do gruntu. W domu możemy wysiewać w kwietniu, do gruntu dopiero na początku maja. Są bardzo wrażliwe na mróz, więc jeżeli wzejdą przed 15stym maja, najlepiej je przykryć agrowłókniną. Możemy wysiać gęsto, choć polecam kupić minimum 2 paczki nasion, bo mają tendencje do niewybijania. Możemy ją siać nawet do sierpnia.
Gdzie, kiedy i jak: Siejemy do doniczek lub do gruntu. W domu możemy wysiewać w kwietniu, do gruntu dopiero na początku maja. Są bardzo wrażliwe na mróz, więc jeżeli wzejdą przed 15stym maja, najlepiej je przykryć agrowłókniną. Możemy wysiać gęsto, choć polecam kupić minimum 2 paczki nasion, bo mają tendencje do niewybijania. Możemy ją siać nawet do sierpnia.
Warunki: stanowisko słoneczne, ale najlepiej posiać je między pomidorami lub innymi wyższymi roślinami, które mogą dawać trochę cienia. Wystawione bezpośrednio na słońce mogą żółknąć.
Pielęgnacja: zrywamy listki i pozbywamy się na bieżąco kwiatów. Gdy roślina urośnie na ok 15 centymetrów, urywamy całą górną część, co pobudzi bazylię do rozgałęzienia się na boki
Allelopatia: może rosnąć ze wszystkimi roślinami, chociaż z pomidorami tworzy duet idealny, ponieważ obie rośliny potrzebują dużo wody, ale gdy jest za mokro, pomidory pobierają nadmiar wody, dzięki temu korzenie bazylii nie gniją
Allelopatia: może rosnąć ze wszystkimi roślinami, chociaż z pomidorami tworzy duet idealny, ponieważ obie rośliny potrzebują dużo wody, ale gdy jest za mokro, pomidory pobierają nadmiar wody, dzięki temu korzenie bazylii nie gniją
KUCHNIA:
Dodajemy ją dopiero na koniec, inaczej traci aromat i w efekcie, nie czujemy jej. Krojenie bazylii: zbieramy listki, kładziemy jeden na drugim i skręcamy w rulonik i kroimy go. Dzięki temu pokroimy dużą ilość liści na raz, bez tracenia soku i aromatu.
Dodajemy ją dopiero na koniec, inaczej traci aromat i w efekcie, nie czujemy jej. Krojenie bazylii: zbieramy listki, kładziemy jeden na drugim i skręcamy w rulonik i kroimy go. Dzięki temu pokroimy dużą ilość liści na raz, bez tracenia soku i aromatu.
FAKTY I PRAWDY LUDOWE:
- Jej zapach odstrasza komary, dlatego trzymana na parapecie jest naturalną barierą przeciwko tym owadom.
- Możemy ją suszyć jak i mrozić w pudełkach do robienia kostek lodu, które wrzucamy do zupy na koniec gotowania.
- Związki zawarte w bazylii regulują trawienie, poprawiają apetyt i pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dlatego polecana jest osobom cierpiącym na wzdęcia, kolki i bezsenność.
- W kosmetyce wykorzystywana jest kremów oczyszczających i środków antyseptycznych.
- Nie poleca się kobietom w ciąży (ze względu na zawarte w niej olejki eteryczne) jak i małym dzieciom i osobom z chorobami wątroby.