jemioła
Jemioła: to roślina pasożytnicza rosnąca głównie na topolach, brzozach, lipach, jabłoniach i sosnach. Przez wieki była uważana za roślinę świętą, symbol miłości i płodności. Druidzi wierzyli, że jemioła jest darem bogów, ścinali ją złotym sierpem w czasie zimowego przesilenia. Lecznicze właściwości mają liście oraz owoce. Wyciąg z ziela pomaga przy nadciśnieniu oraz tamuje krwotoki. Macerat z liści i dodatku soli odstawia się na noc i pije przed każdym posiłkiem. Najlepiej działa ten zrobiony ze świeżo ściętej rośliny. Owoce są niejadalne (i lekko trujące), ale przeznacza się je na robienie maści i maseczek przy problemach skórnych. Substancje zawarte w owocach jemioły są nietrwałe, dlatego głównie są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Łatwo akumulują zanieczyszczenia, więc zbieramy je z drzew rosnących daleko od drogi. Liście można suszyć lub mrozić z owocami. Jemioła podczas zimowych miesięcy jest pokarmem dla wielu ptaków, a największym jej smakoszem jest jemiołuszka. To właśnie ptaki roznoszą nasiona jemioły zawarte w kleistych kulkach. Wystarczy, że nasionko spadnie między dwie gałęzie by w następnym roku między nimi wyrosnąć.
Więcej o jemiole:
- Dr. Henryk Różański - maść jemiołowa, macerat i wyciągi alkoholowe
-Inez Herbiness - zimny wyciąg z jemiły
-Klaudyna Hebda - wszystko o jemiole
Więcej o jemiole:
- Dr. Henryk Różański - maść jemiołowa, macerat i wyciągi alkoholowe
-Inez Herbiness - zimny wyciąg z jemiły
-Klaudyna Hebda - wszystko o jemiole