Co zrobić z wiosennymi cebulkami kwiatów?
cebulki przygotowane do suszenia
Co zrobić z wiosennymi cebulkami kwiatów?
Koniec zimy i wczesna wiosna to czas, kiedy na sklepowych półkach pokazują się pierwsze, pędzone kwiaty. Zazwyczaj są to rośliny, które wyrastają z mniejszych lub większych cebulek. Gdy pozwolimy im dokończyć cykl - wypuścić liście, zakwitnąć i zaschnąć - będziemy mogli zachować cebulki na później. Są to rośliny wieloletnie, więc sadzimy je jesienią w ogrodzie czy donicy. Jeżeli nie mamy co z nimi zrobić, warto je oddać komuś zajmującego się roślinami, na pewno to doceni.
W paru krokach postaram się wyjaśnić, co powinniśmy zrobić z cebulkami kwiatów, by mogły zakwitnąć jeszcze raz.
1. Wyjmujemy zawartość doniczki, oczyszczamy (wystarczy palcami lu ręcznikiem papierowym) cebulki z ziemi i nożyczkami odcinamy korzenie.
2. Lekko podcinamy liście dla wygody, ale nie usuwamy całej zielonej części. Roślina musi zaschnąć naturalnie, a energia z liści wrócić do korzenia.
3. Czyste cebule umieszczamy w suchym, ciepłym miejscu. Np. na parapecie nad kaloryferem, ale też nie bezpośrednio na kaloryferze - wtedy możemy je przesuszyć. Gdy zielenina całkowicie zżółknie, ucinamy ją.
4. Cebule przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu do jesieni. Najlepiej w szafce w najzimniejszym pomieszczeniu lub na zewnątrz.
5. Jesienią sadzimy cebulki do ziemi - w ogrodzie lub doniczce. Ogrodowe zakwitną kolejnej wiosny, a doniczkę możemy trzymać np. na balkonie, a w styczniu zabrać do domu, by przyspieszyć ich kwitnienie.
Rośliny cebulowe, które najczęściej kupujemy to amarylisy, hiacynty, tulipany, żonkile czy narcyze.