kwiaty jadalne

14:55
calibrachoa/milion dzwonków

kwiaty jadalne

To nie tylko kolorowy dodatek potraw, ale źródło witamin i minerałów. Głównie wykorzystujemy same płatki, a nie całe główki kwiatów. Pamiętamy również o tym, że jadalne kwiaty nie oznaczają automatycznie, że cała roślina jest jadalna. Nigdy nie jemy kwiatów, których nie jesteśmy pewni. Też nie powinniśmy jeść kwiatów z kwiaciarni czy hipermarketu, a raczej z pewnych, czystych źródeł. Pyłek może być bogaty w alergeny, więc osoby skłonne do alergii, powinny się upewnić co do bezpieczeństwa jedzenia danych kwiatów.

Z płatków dzikiej róży lub fiołków zrobimy konfiturę, lawendą aromatyzujemy desery, a ogórecznik dodany do sałatki wzbogaci jej smak.  Kwiaty jemy świeże lub mrozimy w foremkach do lodów. Nie myj ich, bo możesz uszkodzić płatki czy słodki pyłek - najlepiej moczyć kwiaty w misce z wodą. Kwiaty cukinii i innych dyniowatych dzielą się na żeńskie i męskie. Z żeńskich wyrasta owoc, więc powinniśmy je zostawić, ale te wyrastające na długiej łodydze możemy ścinać. Jemy je w całości, faszerowane, pieczone lub moczymy je w cieście naleśnikowym i smażymy. Kwiaty róży ogrodowej są smaczne tylko u mocno pachnących odmian, jednak musimy odcinać białe końcówki - inaczej są gorzkie. 


frezje

kwiaty jadalne


amarantus,
aksamitki, begonia, bergamotka (pysznogłówka), bratki,
calibrachoa (milion dzwonków),
chabry, chryzantemy, cykoria podróżnik, czarnuszka, czarny bez, dalie, dzika róża, fiołki, floksy, frezje, funkie,
forsycja, gladiole, goździki, hibiskus, jaśmin,
jeżówka, judaszowiec,
kasztanowiec,
karczochy, klitoria,
kocimiętka, koniczyna, krwawnik, kwiaty warzyw i ziół, lawenda,
lilak (bez),
liliowiec,
lipa, lwia paszcza, magnolie,
malwa, maki, mniszek lekarski, męczennica, nagietki, nasturcje, nawłoć, niecierpki, niezapominajka, ogórecznik, pelargonia, piwonie, rumianek,
robinia akacjowa (akacja), róża ogrodowa (herbaciane odmiany),
surfinie (petunie), storczyki, szafirki, szczawiki, słonecznik,
stokrotka,
ślaz, tulipan, werbena, wiesiołek,
wrotycz, wyka,
ziarnopłon wiosenny

kwiaty trujące
anemony/zawilce, azalia (rododendron/różanecznik), barwinek, ciemiernik, datura (bieluń), hiacynt, hortensje, irys, konwalie, lilie, lobelie, naparstnica, narcyz, oleandry, ostróżka, powojniki (clematis), przebiśniegi, sasanka, serduszki, tojad, wawrzynek wilczełyko, zawilec, ziemowity, złotokap


niezapominajki


Obsługiwane przez usługę Blogger.