lilak zwany bzem

11:58

Lilak zwany bzem

zbieraj: kwiaty lilaka wszelkich odmian od końca kwietnia do końca maja. Krzaki bzu są mało wymagające i rosną w każdych warunkach. Po przekwitnięciu przycina się suche części, co wpływa na obfitsze kwitnienie w następnych latach.

smakuj: kwiaty na surowo, jednak pamiętaj, że mają dość gorzki smak, więc lepiej sprawdzą się jako dekoracja do deserów. Ich wspaniały aromat wyciągniesz dzięki fermentacji, po której kwiaty suszymy i wykorzystujemy w naparach i lemoniadach. Nasiona czy liście również są jadalne.

korzystaj:
z kory, liści, kwiatów i torebek nasiennych lilaka. Wszystkie części tej rośliny zawierają syrynginę, czyli substancje wzmacniająca wątrobę. Wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie tego organu, a zarazem na stan naszej cery. Oprócz tego lilak zawiera masę substancji czynnych, które warto poznać i wykorzystać.

moja rada: kliknij w www.instagram.com/roslinneporady i w kole podpisanym „lilak czyli bez” odkryjesz przepis na fermentowany, karmelowy napar z kwiatów


Obsługiwane przez usługę Blogger.