roślinne podróże: Grecja

15:18

oliwki, koper morski

roślinne podróże: Grecja

plaża oraz opuncje - Hydra

Wyjazd do Grecji to trochę jak powrót do korzeni. Jeśli zdecydujesz się zejść z turystycznego szlaku, dostrzeżesz ciekawą, lokalną codzienność, której nieodłącznym elementem jest greckie espresso na różanej wodzie, maczanie świeżo pieczonego chleba w oliwie oraz przysiadywanie na ławkach w cieniu różowych orchidei. 


 
zbocze porośnięte opuncjami oraz kwitnące aloesy na Hydrze

My zahaczyliśmy o Ateny, Pireus oraz niewielką wyspę Hydra. Oddalona o dwie godziny rejsu od zgiełku stolicy, to miejsce, gdzie infrastruktura ogranicza się do ułożonych na wzgórzu domów i tawern. Liczy zaledwie kilkaset mieszkańców, nie uświadczysz tam tłok turystów. Wspinając się do gościńca jedyne rozwiązanie dla ciężkiego bagażu, to wynajęcie osła. Ukryte plaże i zatoki wyglądające na turkusową wodę sprawią, że pierwszy raz zrezygnujesz z instagramowych filtrów. Czujesz się trochę tak, jakbyś dotarł na kraniec świata. Życie wydaje się przybierać niesamowicie inną formę – prostszą, czystszą, aż zapominasz o wydumanych potrzebach, czekając z niecierpliwością na kolejną porcję oliwek i chłodnego, lokalnego wina. 

 
zachód słońca na półce skalnej oraz port na Hydrze

Prawdopodobnie, to perspektywa turysty, który zachłysnął się pięknem nieco egzotycznej codzienności. Jednak dalej stoję przed pytaniem – czy nie tak to wszystko powinno wyglądać zawsze? Radość z prostych rytuałów, cicha codzienność, poszanowanie natury, kąpiele przy zachodzie słońca i głęboki sen, gdy kładziesz się zmęczony słońcem. Do Grecji blisko, zawsze można wrócić. 


wzgórza na Hydrze oraz obiad nad morzem

Ostatecznie, podróż motywuje, aby jak najuważniej przeżywać swoja własną codzienność. W gratisie dostaniesz piękną opaleniznę.



skład dań

  • sałatka grecka - feta, oliwki, ogórki, pomidor, oliwa
  • grecka kawa - mocna kawa z fusami, musi odstać po zaserwowaniu
  • pasta z bakłażana - bakłażan, papryka ostra i słodka, sezam, czosnek, natka pietruszki, cytryna, oliwa
  • horta - mieszanka dzikich roślin i zieleniny, cykorii, pokrzywy, mniszka lekarskiego, kopru włoskiego i innych
  • baklawa - ciasto filo, syrop, orzechy

głównie wykorzystywane rośliny w kuchni greckiej: cukinie, bakłażany, oliwki, karczochy, papryka, czosnek, cebula, cykoria, oregano, różne odmiany cykorii, portulaka i dużo zieleniny, pomidory


granat, pomarańcze, oleander, figi

produkty i składniki kuchni greckiej

  • oliwki kalamata - czarne, podłużne oliwki z ogonkiem
  • oliwa
  • feta
  • suchary - znajdziecie je częściej, niż pieczywo
  • cykoria - najróżniejsze odmiany, mniej lub bardziej gorzkie
  • chałwa - pasta sezamowa z modem lub cukrem
  • ouzo - wódka o anyżowym posmaku
  • zippuro - biała grappa (coś podobnego do wina, ale może zawierać do 40% alkoholu)
  • marynowany koper morski
  • woda różana
  • mastiha - żywica z drzewa pistacjowego dodawana do różnych potraw i napoi
  • "mountain tea" - sprzedawana na targach, to gojnik

kawa po grecku z wodą różaną w Cherchez la Femme

ciekawostki

  • duża ilość kotów i psów na ulicach
  • mnóstwo cukierni, więcej niż piekarni
  • w niedzielę większość sklepów jest zamknięta
  • zamawiając jedzenie w restauracji, dostajemy dodatkowo chleb oraz wodę
  • Cherchez la Femme - kawiarnia o pięknym miejscu, ciekawym menu i niskich cenach w 
  • centrum Aten

kapary, eukaliptus, ołownik, albicja

popularne rośliny w Grecji

jadalne

  • kapary
  • oliwki
  • migdały
  • pomarańcze
  • cytryny
  • rozmaryn
  • aloesy
  • figi
  • jaśmin
  • karczochy
  • morele
  • koper morski
  • morwy
  • lebioda
  • geranium
  • bazylia
  • aksamitki
  • lawenda
  • eukaliptus
  • gojnik
  • jukki
  • agawy
bugenwilla, jaśmin
niejadalne

  • oleandry
  • kuflik
  • ligustry błyszczące
  • bugenwilla
  • ołownik
  • lantana
  • albicja
  • wisteria
  • milin 

Akropol


Wszystkie informacje powstały na podstawie naszych obserwacji życia w Atenach oraz na wyspie Hydra.
Obsługiwane przez usługę Blogger.