roślinne podróże: Grecja
plaża oraz opuncje - Hydra
Wyjazd do Grecji to trochę jak powrót do korzeni. Jeśli zdecydujesz się zejść z turystycznego szlaku, dostrzeżesz ciekawą, lokalną codzienność, której nieodłącznym elementem jest greckie espresso na różanej wodzie, maczanie świeżo pieczonego chleba w oliwie oraz przysiadywanie na ławkach w cieniu różowych orchidei.
zbocze porośnięte opuncjami oraz kwitnące aloesy na Hydrze
My zahaczyliśmy o Ateny, Pireus oraz niewielką wyspę Hydra. Oddalona o dwie godziny rejsu od zgiełku stolicy, to miejsce, gdzie infrastruktura ogranicza się do ułożonych na wzgórzu domów i tawern. Liczy zaledwie kilkaset mieszkańców, nie uświadczysz tam tłok turystów. Wspinając się do gościńca jedyne rozwiązanie dla ciężkiego bagażu, to wynajęcie osła. Ukryte plaże i zatoki wyglądające na turkusową wodę sprawią, że pierwszy raz zrezygnujesz z instagramowych filtrów. Czujesz się trochę tak, jakbyś dotarł na kraniec świata. Życie wydaje się przybierać niesamowicie inną formę – prostszą, czystszą, aż zapominasz o wydumanych potrzebach, czekając z niecierpliwością na kolejną porcję oliwek i chłodnego, lokalnego wina.
zachód słońca na półce skalnej oraz port na Hydrze
wzgórza na Hydrze oraz obiad nad morzem
Ostatecznie, podróż motywuje, aby jak najuważniej przeżywać swoja własną codzienność. W gratisie dostaniesz piękną opaleniznę.
skład dań
- sałatka grecka - feta, oliwki, ogórki, pomidor, oliwa
- grecka kawa - mocna kawa z fusami, musi odstać po zaserwowaniu
- pasta z bakłażana - bakłażan, papryka ostra i słodka, sezam, czosnek, natka pietruszki, cytryna, oliwa
- horta - mieszanka dzikich roślin i zieleniny, cykorii, pokrzywy, mniszka lekarskiego, kopru włoskiego i innych
- baklawa - ciasto filo, syrop, orzechy
granat, pomarańcze, oleander, figi
produkty i składniki kuchni greckiej
- oliwki kalamata - czarne, podłużne oliwki z ogonkiem
- oliwa
- feta
- suchary - znajdziecie je częściej, niż pieczywo
- cykoria - najróżniejsze odmiany, mniej lub bardziej gorzkie
- chałwa - pasta sezamowa z modem lub cukrem
- ouzo - wódka o anyżowym posmaku
- zippuro - biała grappa (coś podobnego do wina, ale może zawierać do 40% alkoholu)
- marynowany koper morski
- woda różana
- mastiha - żywica z drzewa pistacjowego dodawana do różnych potraw i napoi
- "mountain tea" - sprzedawana na targach, to gojnik
ciekawostki
- duża ilość kotów i psów na ulicach
- mnóstwo cukierni, więcej niż piekarni
- w niedzielę większość sklepów jest zamknięta
- zamawiając jedzenie w restauracji, dostajemy dodatkowo chleb oraz wodę
- Cherchez la Femme - kawiarnia o pięknym miejscu, ciekawym menu i niskich cenach w
- centrum Aten
kapary, eukaliptus, ołownik, albicja
popularne rośliny w Grecji
jadalne
- kapary
- oliwki
- migdały
- pomarańcze
- cytryny
- rozmaryn
- aloesy
- figi
- jaśmin
- karczochy
- morele
- koper morski
- morwy
- lebioda
- geranium
- bazylia
- aksamitki
- lawenda
- eukaliptus
- gojnik
- jukki
- agawy
bugenwilla, jaśmin
niejadalne- oleandry
- kuflik
- ligustry błyszczące
- bugenwilla
- ołownik
- lantana
- albicja
- wisteria
- milin
Akropol
Wszystkie informacje powstały na podstawie naszych obserwacji życia w Atenach oraz na wyspie Hydra.