szałwia
Szałwia: to roślina przyprawowa, której nie znajdziemy dziko rosnącej na terenie naszego kraju. Jednak z powodzeniem możemy uprawiać ją w ogrodzie lub doniczce. Nie lubi częstego podlewania i preferuje suchą glebę oraz silne nasłonecznienie. By pobudzić ją do rozrostu, przycinamy jej górne pędy gdy urośnie na wysokość około 15 centymetrów. Wtedy szałwia zacznie się rozkrzewiać i bujniej rosnąć. Jak przy innych ziołach, pilnujemy by nie zakwitła. W kuchni bardzo cenione jest masło palone ze świeżymi liśćmi szałwii, które służy jako sos lub baza do smażenia warzyw i ryb. Jest to zioło bardzo aromatyczne, o silnym, korzennym smaku i wystarczy używać tylko po parę jego listków. Pomaga przy zaburzeniach trawienia pobudzając soki trawienne, pozytywnie wpływa na wątrobę, a odwar z szałwii stosuje się do płukania gardła jako środek przeciwzapalny. Również hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Szałwia wieszcza ma działania halucynogenne, dlatego nazwa tej rośliny wywodzi się od "szału", który wywołuje.