wanilia
Wanilia: jest pnączem z rodziny storczykowatych, które porasta drzewa w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Pozyskanie części rośliny, która służy jako przyprawa, jest bardzo trudne. W naturalnych warunkach wanilia może być zapylona jedynie przez kolibry lub małe pszczoły, a dopiero zapylony i zaczynający przekwitać kwiat, wydaje na świat podłużne owoce. Po zebraniu lekko niedojrzałych strąków, poddaje się je fermentacji i suszeniu. Ważny jest czas zbiorów - niedojrzałe torebki są mało aromatyczne, a dojrzałe łatwo pękają i uwalniają swoją zawartość. Prawie 80% światowej produkcji wanilii, odbywa się na Madagaskarze, gdzie kwiaty muszą być zapylane ręcznie. Nalewka z wanilii działa kojąco na nerwy i antydepresyjnie. Spożywanie tej przyprawy pozytywnie wpływa na mięsień sercowy. Pomaga w regeneracji zmęczonego organizmu i lekko pobudza. W kuchni warto łączyć ją ze słodkimi daniami lub takimi przyprawami jak cynamon, imbir i goździki. Powinno zwracać się uwagę czy kupujemy cukier wanilinowy, czy waniliowy (powinien zawierać co najmniej 27% wanilii). Tak zwane laski powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemniczkach, z dala od innych przypraw. By wydobyć aromat, należy przeciąć laskę wanilii wzdłuż i za pomocą noża wyjąć środek. Zapach tej rośliny wykorzystuje się do aromatyzowania jedzenia, napojów alkoholowych, tytoniu oraz perfum.