rzodkiewka

15:01

Rzodkiewka: w tradycyjnej kuchni polskiej znana tylko w postaci surowej. Jednak możemy ją również gotować i piec. W uprawie jest bardzo łatwa, siejemy ją od marca do czerwca i od sierpnia do września. Jednak niepodlewane systematycznie, pękają i tracą smak. Istnieje wiele odmian barwnych i smakowych, niestety w sklepach możemy dostać głównie jedną odmianę. Jest bogata w witaminę C, a jej liście możemy dorzucić do smoothie, przerobić na pesto lub przyrządzić jak szpinak. Jednak warto odciąć liście i przechowywać oddzielnie, ponieważ inaczej pobierają pokarm z rzodkiewek kosztem ich smaku i sprężystości. By warzywa zachowały w lodówce smak i twardość, umieść je w misce z wodą.

pikle z rzodkiewki
składniki:
-pęczek rzodkiewki
-2 ząbki czosnku

zalewa:
-150 ml octu
-50 ml wody
-łyżka octu balsamicznego
-1 łyżka soli
-2 łyżeczki cukru
-3 ziarna pieprzu (lub łyżeczka mielonego)
-1 goździk

Rzodkiewki myjemy, a natkę zjadamy świeżą lub wykorzystujemy do pesto. Wyparzamy 2 małe słoiczki lub 1 duży. Zgniatamy czosnek ręką i wrzucamy do słoika. Rzodkiewkę kroimy w plastry i wrzucamy do słoika. W garnku łączymy wszystkie składniki do zalewy. Zagotowujemy i mieszamy, gdy sól i cukier się rozpuszczą, odstawiamy. Gdy zalewa ostygnie, zalewamy rzodkiewki, zamykamy słoik i chowamy do lodówki. Po 24 godzinach mamy pyszne, kwaśne pikle z rzodkiewki.


💚
Obsługiwane przez usługę Blogger.