lubczyk

10:36

Lubczyk: to wieloletnia roślina, która przybyła do Europy z rejonów Afganistanu i Iranu. Dorasta do 1,5m wysokości i warto ją hodować w donicy na balkonie lub w gruncie. Jest bardzo wydajny w kuchni i aromatyczny, wystaczy tylko pare liści do podkręcenia smaku potrawy czy zupy. Roślina ta jest podstawą przyprawy typu maggi. Jednak powinniśmy zastąpić ciemny płyn suszonymi lub świeżymi liśćmi lubczyku, który w smaku jest nieporównywalnie lepszy, a do tego zdrowszy. Oprócz liści spożywa się też korzeń i nasiona tej miłosnej rośliny. Spożywanie jej pomaga w leczeniu zapalenia nerek i działa pozytywnie na narządy krwiotwórcze. Kiedyś na znak miłości, przypinano młodym parom liście lubczyku do piersi. Jest on też afrodyzjakiem, z którego robiono napoje miłosne.
Obsługiwane przez usługę Blogger.