miechunka pomidorowa

20:50


miechunka pomidorowa

zbieraj: dojrzałe owoce miechunki od końca sierpnia do pierwszych przymrozków. Mają podobne wymagania jak pomidory, jednak są bardziej odporne na choroby i niskie temperatury, co czyni je jeszcze łatwiejszymi w uprawie.

smakuj: na surowo lub w przetworach po usunięciu otoczki. Miechunka pomidorowa ma słodko-kwaśny smak, wyraźniejszy po obróbce termicznej. Idealnie pasuje do dań meksykańskich. Można ją wykorzystać zamiast pomidorów np. w salsie czy na kanapkach.

korzystaj: z kwercetyny, która jest tym, czym likopen w pomidorach. To żółty barwnik odpowiadający za walkę z wolnymi rodnikami. Miechunki pomidorowe występują w różnych kolorach. Istnieje również miechunka peruwiańska - to roślina o małych, kwaśnych owocach, którą uprawia się tak.

ode mnie: miechunki na zdjęciu zerwałem wczoraj w ogrodzie, a zjadłem na kanapce z twarożkiem i fioletową bazylią

🌱więcej o miechunce przeczytasz w mojej książce "Roślinne Porady warzywa" na stronie 132🌱
Obsługiwane przez usługę Blogger.