jarmuż

10:31

jarmuż toskański


J A R M U Ż
brassica oleracea sabellica

zbieraj: liście jarmużu od lipca do wiosny następnego roku. Wysiewamy go na rozsadniku w kwietniu lub siejemy prosto do gruntu od maja do początku lipca. Rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych, choć lubi bogatą i wilgotną glebę, udaje się raczej wszędzie. Z powodzeniem możemy go uprawiać również w donicy. Najlepiej posadzić go pojedynczo razem z ziołami, nad którymi będzie górować. Najczęściej jest atakowany przez gąsienice motyli. Jarmuż to jedno z warzyw, które jest w pełni odporne na mróz. Szybko rośnie i już po miesiącu możemy smakować pierwszych liści. Na początku zbieramy po 3-4 listki z młodych warzyw, co pobudzi je do dalszego wzrostu. Liście zbieramy zaczynając od najstarszych czyli od dołu. Jarmuż może sięgać do 1,5 m wysokości i zimą jest prawdziwą ozdobą naszych grządek. Najlepiej wybierać odmiany fioletowe i o karbowanych liściach. Mają najmniej goryczy, która znika po przemrożeniu jarmużu.

smakuj: zimą surowych, blanszowanych czy poddanych obróbce termicznej listków. Młode i miękkie liście jarmużu nie potrzebują blanszowania, więc możemy jeść je prosto z krzaka, wykorzystując jak sałatę. Starsze jesienno-zimowe mogą stać się łykowate, gorzkie, a ich główny nerw liściowy bardzo twardy. Pozbawiamy je wtedy najtwardszej części, a “obrane” liście blanszujemy. Jarmuż dorzuca się do dań jednogarnkowych, zastępuje nim kapustę w tradycyjnych daniach, obtoczonego w tłuszczu i przyprawach piecze się na czipsy lub świeży wrzuca do koktajli. Pasuje jako dodatek do pizzy, świetnie komponuje się z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami.

korzystaj: ze źródła żelaza i fosforu, które znajdziesz w jarmużu. Podobnie jak inne kapustne jest skarbnicą przeciwutleniaczy chroniących przed nowotworami prostaty, płuc czy jelita grubego. Dobrze łączyć go z papryką czy pomidorami, dzięki czemu chłoniemy z niego więcej wapnia. Jeszcze do niedawna uważany był tylko i wyłącznie za roślinę pastewną, którą karmiono głównie konie.

moja porada: wysiewaj jarmuż od kwietnia do lipca, nowymi sadzonkami uzupełnisz puste miejsca na grządce, a zimą będziesz cieszyć się świeżymi liśćmi tego warzywa. Na rynku jest dostępnych wiele odmian tej rośliny, eksperymentuj!



Obsługiwane przez usługę Blogger.