berberys


Berberys: to duży krzew, który możemy spotkać na terenie całego kraju. Sadzi się go w parkach i przy ulicach, ale jest również dziką rośliną, którą można spotkać na skrajach lasów, szczególnie na ziemiach wapiennych. Owoce berberysu nie nadają się do spożycia na surowo, ale z suszonych lub przetworzonych można robić soki, konfitury czy nalewki. Wystarczy zjeść 5 małych owoców, by dostarczyć organizmowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz dostarczyć witamin z grupy E, A, K, B1 i B2. Berberys, zwany kwaśnicą, jest rośliną miododajną i ozdobną, popularną w naszych ogrodach. Jednak nie można go sadzić niedaleko terenów rolniczych, ponieważ na liściach tej rośliny osadza się patogen rdzy źdźbłowej, która jest dużym zagrożeniem dla upraw - dlatego roślina ta jest wycinana przez rolników. Owoce berberysu zbieramy od września do października. Mrozimy je, by ich smak był mniej kwaśno-gorzki. Na wiosnę wykorzystuje się młode gałązki tej rośliny, które po zalaniu wrzątkiem puszczają soki i w efekcie dają nam kwaśny, orzeźwiający napój. Berberys zwany polską cytryną, jest wykorzystywany w kuchni i medycynie ludowej od wieków. Robiono z niego czerwony atrament, aromatyzowano nim cukierki i wykorzystywano jego drewno. Berberys pospolity to jedyny gatunek rosnący dziko na terenie naszego kraju.


Obsługiwane przez usługę Blogger.