ziarnopłon wiosenny
Ziarnopłon wiosenny: to mała roślina, o drobnych listkach, tworząca wiosną żółte dywany na skrajach lasów, w parkach i na łąkach. Lubi wilgotną glebę, dlatego znajdziemy go na terenach żyznych i podmokłych, jest naturalnym wskaźnikiem żyzności ziemi. Kwitnie od marca do maja. Zbieramy jego liście i bulwki przed kwitnieniem. Świeże liście są lekko kwaskowate i warto łączyć je z warzywami korzeniowymi, to ciekawy dodatek do zup czy kanapek. Bulwki gotujemy w osolonej wodzie, podajemy doprawione sokiem z cytryny lub octem, służą jako urozmaicenie do dań głównych. Można też wykorzystać młode listki jako składnik wiosennej sałatki oczyszczającej organizm. Co do kwiatów i łodyg, istnieją źródła na temat tego, że są trujące - szczególnie podczas kwitnienia. Jednak w większości nie są ona poparte badaniami naukowymi, ale dla bezpieczeństwa lepiej ich nie jeść. Świeże liście ziarnopłonu zawierają duże ilości witaminy C, działają moczopędnie, napotnie, odtruwająco oraz pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Macerat i nalewka z ziarnopłonu działa przeciwreumatycznie, antyseptycznie i odtruwająco.