marchew
marchew
zbieraj: korzenie marchwi od czerwca do końca jesieni. Zbierając marchew, najpierw lekko wepchnij ją do ziemi, a następnie pociągnij. Dzięki temu zabiegowi przerwiesz wszystkie mikro korzenie i z powodzeniem wyciągniesz korzeń, bez naruszania naci. Sadź marchew z cebulą i czosnkiem, by odpędzić szkodniki. Możemy uprawiać marchew w najróżniejszych odmianach barwnych od białej, przez zielonkawą do bordowej.
smakuj: korzeni, naci oraz kwiatów marchwi, ponieważ wszystkie jej części są jadalne i aromatyczne. Nać nadaje się do pesto, pieczonych warzyw czy sosów. Kwiaty do sałatek, a korzenie oprócz tradycyjnych wytrawnych smaków pasują też ze słodkim smakiem np. masłem orzechowym lub karmelem. W Indiach marchewka stanowi podstawę wielu słodyczy.
korzystaj: z mnóstwa witaminy A, przetwarzanej przez organizm na beta-karoten. Wpływa on na poprawę wzroku, jednak by lepiej go przyswoić, powinniśmy poddać marchew obróbce termicznej. Przedawkowanie soku marchwiowego objawia się pomarańczowymi plamami na dłoniach. Dzika i pierwsza uprawiana marchew jest biała, pomarańczowa odmiana została spopularyzowana przez Holendrów w XVI wieku. By zachować jej sprężystość, warto przechowywać ją w pojemniku z niewielką ilością wody.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2KMvcibP0ESncjbLn193Kp39Flvd0zU7BSay3BrTctaY3ZouIzdOdXQ5z7ji0-8NgEHaBTLYuM9AuRGq2TUUXx-cak-AO9-08ud5fZI8LjjmSP-TUs84eDOuzBz_y1RS-gdn7ivHMm8w/s1600/14689895_1591673827525431_891586126_o.jpg)