lilak (bez)
lilak (bez)
zbieraj: kwiaty lilaka w maju. Kolor i poziom rozwinięcia kwiatów nie ma wpływu na smak czy aromat. Krzaki bzu są mało wymagające i rosną w każdych warunkach. Po przekwitnięciu usuwamy suche części, co wpłynie na obfite kwitnienie w następnym roku.
smakuj: kwiaty na surowo, w naparach , lemoniadach lub deserach i wypiekach. Najbardziej popularny sposób przygotowania karmelowego naparu z lilaka, to umieszczenie kwiatów w słoju i wystawienie ich na słońce. Gdy kwiaty wyblakną, suszy się je. Lekko sfermentowane i suszone, oddają najwiecej smaku - podobnie jak liście herbaty.
korzystaj: z odprężających właściwości bzu. Kwiaty lilaka zawierają syrynginę, czyli substancje wzmacniająca nasza wątrobę, co wpływa na jej prawidłowe funkcjonowanie, a zarazem na stan naszej cery.
Jadalne i fenomenalne właściwości lilaka poznałem dzięki niezastąpionej Inez Herbiness