styczeń




Dostępne warzywa i owoce sezonowe:

burak, cykoria, cebula, kapusta, jarmuż, pietruszka, ziemniaki, jabłko, czosnek, seler, cytrusy (kumkwat, pomarańcza), gruszka, por, marchewka, czarna rzepa, brukselka, brukiew, pasternak, topinambur, skorzonera, salsefia

Informacje zaczerpnięte z Sezonownika



Dzikie rośliny, które można zbierać:

tarnina, jemioła, jałowiec, śnieguliczka, pąki drzew i krzewów


W ogrodzie:


  • oblodzoną ziemię posypujemy piaskiem lub trocinami, nie solą która niszczy korzenie roślin
  • bielimy drzewa, by zabezpieczyć je przed pęknięciami mrozowymi. Można do tego użyć gotowego preparatu lub wapna gaszonego rozpuszczonego w wodzie - proporcja 1kg wapna na 5l wody. Do tej mieszanki dodać glinę lub nawóz krowi, które zwiększają lepkość i dłużej się utrzymują na drzewie.
  • tniemy: porzeczkę, agrest, orzech laskowy
  • planujemy rozmieszczenie warzyw w ogrodzie, uwzględniając płodozmian i wpływ niektórych roślin na inne (allelopatia)
  • do ziemi wsadź główkę czosnku, który na wiosnę wykop, rozdziel i poprzesadzaj. Czosnek potrzebuje okresu chłodu i bez niego nie wykiełkuje lub nie wyrośnie
  • siejemy pierwiosnki, których nasiona potrzebują przemrożenia
  • rozpoczynamy pędzenie rabarbar


Ludowa meteorologia:

Styczniowe słońce zdradliwe i nieprzyjazne, pobudzi nadzieję, a w marcu wróci z mrozem i śniegiem.

6 stycznia: Gdy Trzech Króli mrozem trzyma, będzie jeszcze długa zima. 

14 stycznia: Jak święty Feliks zęby szczerzy, wiosna wcześnie nie przybieży.
27 stycznia: Styczniowa Aniela, gdy bezwietrzna i sucha, wiosennym ciepłem ludzi obdziela. 




Obsługiwane przez usługę Blogger.