persymona
Persymona: jest znana też jako kaki,
owoc który smakuje jak śliwka, choć fizycznie przypomina jabłko.
Nie trzeba go obierać przed jedzeniem, ale jest znacznie słodszy po
przemrożeniu. Podczas zakupów wybieramy owoce najdojrzalsze - w
zależności od odmiany mogą być złote, pomarańczowoczerwone lub
czerwone i miękkie, najlepiej z zielonymi listkami. Twarde persymony
przechowujemy poza lodówką, by szybciej dojrzały. Kaki zawiera
witaminę A, C i błonnik, a dodatkowo związki wykazujące działanie
przeciwutleniające, "uśmiercające" komórki rakowe.
Polecane również osobom zmagającym się ze złym cholesterolem.
Persymonę pociętą w plastry możemy suszyć, kandyzować lub
przeznaczyć na przetwory takie jak dżemy, galaretki lub kompoty.
Sprawdza się w połączeniu z imbirowo-cytrusowym syropem jako
dodatek np. do naleśników. Z pestki można wyhodować drzewko,
które powinno przetrwać w naszych warunkach, ale lepiej uprawiać
je w donicy. Hurma to drzewo, na którym rosną owoce kaki, a z
którego pozyskuje się drewno hebanowe.